Blog Op de koffie

Op de koffie bij Tanja de Jonge

Vele auteurs schrijven onder een pseudoniem of auteursnaam. Wat is jouw naam?

Ik schrijf onder mijn eigen naam: Tanja de Jonge.

Wanneer mag je elk jaar weer een nieuw kaarsje uitblazen?

Op 6 maart. Dit jaar stond de taart al erg vol met 50 kaarsjes. Volgend jaar moet ik een grotere taart bestellen, vrees ik.

Van welke schrijfsels zouden de boekenfans je kunnen herkennen?

Mijn boek Cyberboy is het bekendst denk ik. Dat was vorig jaar kerntitel bij de leesbevorderingscampagne Nederland Leest Junior. Maar ze kunnen me ook kennen van Syntopia, Dubbel vermist of Tijdrovers.

Wat is uw favoriete genre om te schrijven en waarom?

Ik heb het idee dat ik nog niet genoeg geschreven heb om die vraag goed te kunnen beantwoorden. Ik ben nog erg aan het uitproberen. Mijn laatste twee boeken zou je sciencefiction voor jongeren kunnen noemen. Toch zou ik mezelf niet direct een sciencefictionschrijver willen noemen. Momenteel ben ik bezig aan een ‘who dunnit’ en ik wil heel graag een korte verhalenbundel uitgeven voor jongeren van 12-15 jaar. Korte verhalen zijn weer een heel andere tak van sport, maar ook superleuk om te lezen en te schrijven.
Mijn doelgroep bestaat meestal uit kinderen tussen 10-15 jaar. Dat vind ik een mooie leeftijd. Het is een levensfase met grote emotionele schommelingen, veel onzekerheid, het zoeken naar je plek tussen de anderen. En kinderen hebben op die leeftijd een enorm rechtvaardigheidsgevoel. Dat past bij wie ik zelf ben. Misschien ben ik van binnen wel gewoon een puber gebleven.

Wat is uw favoriete genre om te lezen en waarom?

Ik lees van alles. Psychologische romans vind ik mooi, zoals Een klein leven van Hanya Yanagihara, maar ik geniet ook van boeken als Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett of een historisch familiedrama vol intriges, zoals De quincunx van Charles Palliser

Maar nog altijd favoriet zijn de boeken van Ira Levin. Rosemary’s baby, The boys from Brasil, The stepford wifes, sliver, ze zijn nog heel leesbaar, ondanks dat ze al best oud zijn. De verhalen van Levin beginnen altijd realistisch, met situaties die dicht bij huis liggen. Heel herkenbaar voor de lezer. Maar daarna kan alles gebeuren, mensen worden gekloond, ze worden bezeten door de duivel. Fantastische of sciencefiction elementen worden verweven in het verhaal, maar Levin blijft zijn verhaal opschrijven alsof het een realistisch verhaal is. Als lezer wordt je erin meegezogen. En je zit op het puntje van je stoel van de spanning.

Welke drie boeken zou u in uw top 3 willen plaatsen en waarom?

De engelenmaker van Stephan Brijs, over een huisarts die zich in een dorp vestigt en met zijn drie baby’s het geroddel van de dorpsbewoners op de hals haalt. Die drie baby’s zijn overigens het resultaat van een bijzonder experiment van de dokter. Een verrassend boek vond ik het.

The stepford wifes van Ira Levin, geschreven in een periode waarin de emancipatie van de vrouw een belangrijk issue was. Gaat over een stadje in Amerika waar op mysterieuze wijze alle vrouwen veranderen in koketterende huishoudslaafjes, die hun echtgenoten behagen. De herensociëteit in het stadje weet er meer van.

Bidden wij voor Owen Meany van John Irving. Deze heb ik lang geleden gelezen. Ik zou het verhaal niet goed kunnen navertellen, maar het boek maakte veel indruk, door de manier waarop Irving het verhaal construeerde. Het hele verhaal werkt toe naar een laatste absurdistische scene. De spanningsopbouw vond ik knap gedaan. Het absurdisme in de boeken van John Irving heeft me regelmatig in lachen doen uitbarsten.

Welke ambities op het vlak van schrijven koestert u nog?

Mijn ambities zijn vrij simpel. Blijven schrijven en uitgegeven worden, ondanks het slechte culturele klimaat voor schrijvers. Ik vind het jammer dat schrijvers en kunstenaars in onze maatschappij vaak als hobbyisten worden weggezet. Ik streef naar professionaliteit. Mijn artistieke vrijheid vind ik ook een groot goed. Dat ik zelf kan bepalen wat en waarom ik iets maak. Zolang ik er plezier in heb en er lezers zijn die van mijn werk genieten, blijf ik schrijven.

Related posts

Boekpresentatie “Wonderland”

Elsa Bakker

Veel bijval voor verrassend literair debuut van Thomas Siffer

Webmaster

De Vijf op Zaterdag (Week 7/2018)

Webmaster

Plaats een reactie

Inloggen

X

Registreren