• Home
  • Blog
  • De Vijf op Zaterdag (Week 11/2018)
Blog

De Vijf op Zaterdag (Week 11/2018)

Een auteur schrijft voor een publiek en heeft daarbij natuurlijk een zo groot mogelijke fanbase, daar mag geen twijfel over bestaan. En niettegenstaande een publiek niet altijd kan afgemeten worden aan de hand van verkoopscijfers alleen, willen we graag wekelijks even de cijfertjes op een rij zetten. Welke boeken konden de voorbije week op het meeste bijval rekenen, welke boeken gingen het meeste over de toonbank of vrij vertaald : welke boeken werden deze week het meeste in onze boekenkast bijgeplaatst? We beperken ons hierbij wel tot boeken in de categorie Fictie en literaire non-fictie.

5. Een vrouw van adel van Danielle Steel

Herman Brusselmans moet na één week in de top vijf alweer de vijfde plaats afstaan aan een nieuwkomer in deze top. Danielle Steel die al jaren een heel uitgebreide groep fans achter zich wist te scharen, komt deze week de top vijf binnen.

In Danielle Steels roman Een vrouw van adel krijgt rechtenstudente Jane Willoughby de taak een mysterie te ontrafelen.

In een achtergelaten kluis in New York wordt een ware schat gevonden – een bundel oude brieven, foto’s en kostbare juwelen, inclusief een trouwring en een medaillon.

Jane Willoughby werkt als stagiaire bij de griffie van New York. Zij krijgt de opdracht om de inhoud van een kluis te laten veilen. Samen met Phillip Lawton, de veilingmeester, probeert ze te achterhalen wat het geheim is van de bijzondere nalatenschap.

Geen van beiden kan voorzien hoe die hun leven voorgoed zal veranderen…

4. De winter voorbij van Isabel Allende

In boekenland is Isabel Allende geen onbekende naam, maar het was alweer eeuwen geleden dat ze nog eens aan de deur van de top vijf in de verkoopsresultaten mocht piepen. Deze week mag ze haar verblijf in de top vijf nog een weekje verlengen, al moet ze wederom een plaatsje prijs geven.

Een verhaal vol onverwachte liefde waarin drie mensen in een bizarre tocht zich moeten ontdoen van een lijk, een pistool en een auto. Een onweerstaanbare pageturner van Isabel Allende.

New York, december 2015. De stad wordt geteisterd door een vreselijke sneeuwstorm. Door een bizar toeval kruisen drie mensen elkaars pad: een gedesillusioneerde Amerikaan met pensioen, een vrijgezelle Chileense vrouw van begin zestig en een jonge illegale immigrante, op de vlucht voor drugscriminelen. Ze raken tegen wil en dank verzeild in een soort roadmovie waarin ze zich moeten ontdoen van een lijk, een pistool en een auto. Tijdens deze bizarre tocht leren ze elkaar steeds beter kennen en langzaam vallen voor de lezer alle puzzelstukjes op hun plaats.

Met De winter voorbij heeft Isabel Allende een rijke en hartverwarmende roman geschreven over moed en immigratie, ouderdom en een tweede kans. Want wat er ook gebeurd is in iemands leven, iedereen verdient een tweede kans.

3. Schatje van Luc Deflo

Als een doorwinterd lezer in het nederlandstalige gebied de vraag krijgt voorgeschoteld of hij een top drie van meest bekende mannelijke thrillerschrijvers kan samenstellen, dan kan die niet om deze auteur heen. Luc Deflo is een gevestigde waarde die steevast de ene succestitel na de andere lanceert. Zij nieuwste “Schatje”, mag nog een extra weekje in de top 5, deze week op plaats drie.

De 18-jarige Myrthe krijgt een berichtje van haar nieuwe liefj e, Tom, en dus rijdt ze met de fiets naar hun geheime liefdesnestje. Wanneer ze echter om 4 uur ’s ochtends nog niet terug thuis is, slaat haar moeder alarm.

Rechercheurs Nadia Mendonck en Dirk Deleu vinden Myrthe in een bunker langs de Mechelse Vrouwvliet, een zijriviertje van de Dijle. Gewurgd.

Haar gsm-verkeer leidt naar Tom, maar de jonge man beweert dat zijn gsm die bewuste avond is gestolen. Dan gaan de poppen aan het dansen. Wie heeft de gsm van Tom gepikt om er de nietsvermoedende Myrthe in de val mee te lokken?

2. De tatoeëerder van Auschwitz van Heather Morris

Waargebeurde verhalen komen niet al te vaak voor in de wekelijkse top 5, maar als ze dat doen, dan kan je er van op aan dat het boek een ijzersterke reputatie heeft opgebouwd. En zelfs al is de Tatoeëerder van Auschwitz nog piepjong in de rekken, hij wist al heel wat harten te veroveren en blijft nog maar eens een weekje op de tweede plaats vertoeven.

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse jood naar Auschwitz gedeporteerd.
De man die vroeger Lale Sokolov heette, is vanaf dan gevangene 32407. De SS-officieren benoemen hem tot ‘Tetovierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij de man die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals gevangene 34902, het meisje Gita. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart.

Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita’s dood durft Lale zijn uitzonderlijke overlevensverhaal te delen.

De tatoeëerder van Auschwitz toont de moed van twee jonge mensen en de kracht van liefde onder de meest extreme omstandigheden.

1. Natuurlijk van Jan Terlouw

Jan Terlouw is voor mijn generatiegenoten zeker geen onbekende. Met zijn jeugdboeken zoals Koning van Katoren en Oorlogswinter wist hij veel jongeren te overtuigen om boekenfan te worden. Voor velen onder ons waren dit ook de boeken die tot de “verplichte schoollectuur” behoorden. Hij mag deze week zijn verblijf op de eerste plaats even verlengen.

Geboren in een boerendorp op de Veluwe, groeide Jan Terlouw op tussen de natuur. Hij klom in bomen, bestudeerde bijenvolken en hielp kalfjes geboren worden. Natuur werd voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie, door de schoonheid, de variatie en het mysterie ervan.

Nog altijd vindt hij Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. Het tijdperk van het Antropoceen is aangebroken: het menselijk handelen heeft een bepalende invloed op de toestand van de aarde. Wat de aarde in 4,5 miljard jaar heeft ontwikkeld, is de afgelopen eeuw in rap tempo verwoest door de mens. De klimaatverandering is een feit.

Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen.
Natuurlijk is een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

Bron: GfK Retail and Technology Benelux en Boek.be

Related posts

Interview Amélie Nothomb Pt.1

Webmaster

De Vijf op Zaterdag (Week 9/2018)

Webmaster

Op de koffie bij Melissa Skaye

Webmaster

Plaats een reactie

Inloggen

X

Registreren