• Home
  • Blog
  • De Vijf op Zaterdag (Week 9/2018)
Blog

De Vijf op Zaterdag (Week 9/2018)

Een auteur schrijft voor een publiek en heeft daarbij natuurlijk een zo groot mogelijke fanbase, daar mag geen twijfel over bestaan. En niettegenstaande een publiek niet altijd kan afgemeten worden aan de hand van verkoopscijfers alleen, willen we graag wekelijks even de cijfertjes op een rij zetten. Welke boeken konden de voorbije week op het meeste bijval rekenen, welke boeken gingen het meeste over de toonbank of vrij vertaald : welke boeken werden deze week het meeste in onze boekenkast bijgeplaatst? We beperken ons hierbij wel tot boeken in de categorie Fictie en literaire non-fictie.

5. Voor mij van Jojo Moyes

Jojo Moyes kende al geruime tijd groot succes met zijn schrijfsels die in diverse talen werden vertaald over de hele wereld, maar scheerde nog hogere toppen zodra de verfilming van zijn Me Before You het grote publiek bereikte.
Jojo Moyes, de auteur van de hits ‘ Voor jou’ (Me Before You) en ‘Een leven na jou’ (After You), scoort opnieuw met ‘Voor mij’, een boek met Lou in de hoofdrol.

In ‘Voor mij’ heeft Louisa Clark besloten de stap te wagen: ze is alleen afgereisd naar New York, ervan overtuig dat haar relatie met ambulancebroeder Sam dit avontuur zal overleven. In haar nieuwe baan wordt ze meteen in het diepe gegooid, want het leven van haar werkgever, de rijke familie Gopnik, speelt zich af in de hoogste sociale kringen. Daar ontmoet ze Joshua Ryan, die een onverwachte link met haar verleden blijkt te hebben…

Lou’s hart ligt bij Sam in Engeland, maar intussen speelt haar leven zich af in New York. Het wordt steeds moeilijker om de kloof te overbruggen. Zal Lou erin slagen om zichzelf niet te verliezen tussen deze twee werelden?

 

4. De acht bergen van Paolo Cognetti

Paolo Cognetti is de auteur wiens boek door DWDD werd verkozen tot boek van de maand september 2017. Na een korte terugkeer uit de top drie, speelt dit boek haasje-over en staat hij deze week opnieuw op een vierde plek.

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden.

Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt.

Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

3. De vrouw in het raam van A.J. Finn

Thrillers doen het altijd goed in de top vijf van meest verkochte boeken en wanneer ze vergeleken worden met het allerbeste uit het genre, kan je er vanop aan dat de interesse van veel lezers is gewekt. A.J. Finn die vorige week op twee kon binnenkomen, mag zijn top vijfverblijf een weekje verlengen op plek drie. 

Anna Fox woont alleen, ze verlaat haar huis in New York bijna nooit. Ze drinkt de hele dag door, kijkt oude films en bespioneert haar buren.

In het huis tegenover Anna woont sinds kort een gezin: vader, moeder en tienerzoon. Alles lijkt bij hen perfect, maar op een nacht ziet Anna uit haar raam iets wat ze beter niet had kunnen zien. De twijfel slaat meteen toe: heeft ze het wel goed gezien? Wat is waarheid? Wat is verzonnen? Dreigt er gevaar?

Niets is wat het lijkt in deze verslavende en volkomen onvoorspelbare psychologische thriller die doet denken aan het beste van Alfred Hitchcock.De auteur heeft dan ook meer dan één knipoog naar de meester van suspense in het verhaal verwerkt.

2. De tatoeëerder van Auschwitz van Heather Morris

Waargebeurde verhalen komen niet al te vaak voor in de wekelijkse top 5, maar als ze dat doen, dan kan je er van op aan dat het boek een ijzersterke reputatie heeft opgebouwd. En zelfs al is de Tatoeëerder van Auschwitz nog piepjong in de rekken, hij wist al heel wat harten te veroveren.

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse jood naar Auschwitz gedeporteerd.
De man die vroeger Lale Sokolov heette, is vanaf dan gevangene 32407. De SS-officieren benoemen hem tot ‘Tetovierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij de man die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals gevangene 34902, het meisje Gita. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart.

Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita’s dood durft Lale zijn uitzonderlijke overlevensverhaal te delen.

De tatoeëerder van Auschwitz toont de moed van twee jonge mensen en de kracht van liefde onder de meest extreme omstandigheden.

1. De winter voorbij van Isabel Allende

In boekenland is Isabel Allende geen onbekende naam, maar het was alweer eeuwen geleden dat ze nog eens aan de deur van de top vijf in de verkoopsresultaten mocht piepen. Deze week mag ze haar verblijf op de eerste plaats met een extra weekje verlengen.

Een verhaal vol onverwachte liefde waarin drie mensen in een bizarre tocht zich moeten ontdoen van een lijk, een pistool en een auto. Een onweerstaanbare pageturner van Isabel Allende.

New York, december 2015. De stad wordt geteisterd door een vreselijke sneeuwstorm. Door een bizar toeval kruisen drie mensen elkaars pad: een gedesillusioneerde Amerikaan met pensioen, een vrijgezelle Chileense vrouw van begin zestig en een jonge illegale immigrante, op de vlucht voor drugscriminelen. Ze raken tegen wil en dank verzeild in een soort roadmovie waarin ze zich moeten ontdoen van een lijk, een pistool en een auto. Tijdens deze bizarre tocht leren ze elkaar steeds beter kennen en langzaam vallen voor de lezer alle puzzelstukjes op hun plaats.

Met De winter voorbij heeft Isabel Allende een rijke en hartverwarmende roman geschreven over moed en immigratie, ouderdom en een tweede kans. Want wat er ook gebeurd is in iemands leven, iedereen verdient een tweede kans.

 

Bron: GfK Retail and Technology Benelux en Boek.be

Related posts

Hoe schrijf ik een recensie? pt.3

Webmaster

Schrijfster Renate Dorrestein overleden

Webmaster

Problemen van een Booknerd 1

Webmaster

Plaats een reactie

Inloggen

X

Registreren