• Home
  • Blog
  • Drie boeken aangeraden door Hilde Vandermeeren
Blog Op de koffie

Drie boeken aangeraden door Hilde Vandermeeren

Vele auteurs schrijven onder een pseudoniem of auteursnaam. Wat is jouw naam?

Ik heb nog nooit onder een pseudoniem geschreven, mijn echte naam staat op mijn boeken: Hilde Vandermeeren. Hierbij een kleine primeur: in mijn zesde thriller – die eind mei 2018 verschijnt bij de zomeraanbieding van uitgeverij Q – speelt een vrouwelijke misdauteur de hoofdrol. En ze heeft haar eigen redenen om een pseudoniem te gebruiken. Aftellen dus naar eind mei!

Wanneer mag je elk jaar weer een nieuw kaarsje uitblazen?

Dat is op 25 september en aangezien ik een tweelingzus heb, mag ik altijd dubbel zoveel kaarsjes uitblazen.

Van welke boeken zouden de boekenfans je kunnen herkennen?

Ik heb tot nu toe 50 boeken gepubliceerd, waaronder 45 kinder- en jeugdboeken en 5 thrillers voor volwassenen. Voor een overzicht verwijs ik graag naar mijn website. De kans is groot dat de boekenfans mijn kinderboeken kennen via hun (klein)kinderen of omdat ze er zelf destijds gelezen hebben. De meeste titels waren geselecteerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen en hebben zo veel lezers bereikt. Daarnaast breidt mijn volwassen lezerspubliek voor mijn thrillers elk jaar uit. Het winnen van de Knack Hercule Poirotprijs 2017 voor ‘Schemerzone’ heeft er ook voor gezorgd dat duizenden nieuwe lezers mijn werk hebben leren kennen.

Wat is uw favoriete genre om te schrijven en waarom?

Ik heb altijd graag kinder- en jeugdboeken geschreven, maar in 2015 heb ik dit hoofdstuk na 45 boeken in schoonheid afgesloten. Ik heb op dat gebied verteld wat ik te vertellen had. Ik richt me nu met heel veel plezier op de wereld van de spannende boeken. Ik vind dat ook geen minderwaardig genre zoals soms wordt beweerd, integendeel: waarom zouden kwaliteit en spanning niet kunnen samengaan?

Wat is uw favoriete genre om te lezen en waarom?

Ik lees heel graag spannende boeken, maar geen politieverhalen, wel psychologische thrillers. Daarnaast lees ik ook graag vakliteratuur, zoals de boeken van de neuroloog Oliver Sacks over hallucinaties en hoe ons brein ons kan bedriegen. Dat is een thema dat vaak in mijn boeken voorkomt, bijvoorbeeld in mijn thrillerdebuut ‘Als alles duister wordt’ over gezichtsblindheid, narcolepsie in ‘Schemerzone’ en in mijn zesde thriller is het ook een heel belangrijk thema.

Welke drie boeken zou u in uw top 3 willen plaatsen en waarom?

‘Het doek valt’ van Agatha Christie. Dat is het laatste boek met de Belgische detective Hercule Poirot in de hoofdrol. Sinds mijn dertiende verslond ik de boeken van Agatha Christie, zij is voor mij de Queen of Crime, degene die aan de basis ligt van mijn latere thrillercarrière. Het doet me dan ook veel plezier dat ik een prijs gewonnen heb die vernoemd is naar een van haar hoofdpersonages.

‘Alle verhalen’ van Roald Dahl. Dat is een bundel met zijn spannende korte verhalen voor volwassenen. Roald Dahl is een meesterverteller met een ongelooflijk talent voor vreemde personages en een boeiende twist. Hij is, naast Agatha Christie, mijn inspiratiebron geweest om zelf later spannende verhalen te schrijven. Twee van mijn spannende verhalen zijn in 2016 gepubliceerd in het Amerikaanse Ellery Queen’s Mystery Magazine.

‘Wat dood is’ van de hedendaagse Britse auteur Belinda Bauer. Een heel goed geschreven thriller vanuit het perspectief van een hoofdpersoon die het syndroom van Asperger heeft (een van de stoornissen van autismespectrumstoornis).

Welke ambities op het vlak van schrijven koestert u nog?

Nog ontzettend veel, al zou ik liever het woord creatieve plannen gebruiken in plaats van ambitie, want het schrijven en creëren op zich is eigenlijk mijn belangrijkste doel. Ik vind het fantastisch om verhalen te verzinnen en mijn grenzen te verleggen. Momenteel schrijf ik samen met strafpleiter Walter Damen aan een eerste boek van een trilogie over een advocate. Dat belooft een heel mooi project te worden. Daarnaast ben ik ook bezig om de wereld van het scenarioschrijven en toneelschrijven te verkennen, naast mijn spannende boeken. Er zitten ook nog een paar originele projecten in de pijplijn waar ik voorlopig nog niets over kan zeggen, maar wie weet binnenkort wel. Ik houd het – als misdaadauteur – dus graag nog even spannend. (lacht)

Voor nieuwtjes en informatie over mijn boeken: altijd welkom op www.hildevandermeeren.com

Related posts

Op de koffie bij Owan Drake

Webmaster

Op de koffie bij Marina Theunissen

Webmaster

Drie boeken aangeraden door Cathinca van Sprundel

Webmaster

Plaats een reactie

Inloggen

X

Registreren