• Home
  • Blog
  • Drie boeken aangeraden door Johan Klein Haneveld
Blog Op de koffie

Drie boeken aangeraden door Johan Klein Haneveld

Zoals ondertussen bekend, gaan we op woensdag opnieuw op bezoek bij een schrijver of schrijfster die ons laat kennismaken met zijn of haar favoriete top drie uit de wijde wereld van de boeken. Deze week is het de beurt aan een auteur die zijn strepen al bij meerdere uitgevers heeft verdiend  : Johan Klein Haneveld.

We laten hem zichzelf aan de hand van enkele vragen eerst voorstellen :

Vele auteurs schrijven onder een pseudoniem of auteursnaam. Wat is jouw naam?

Mijn auteursnaam is tevens mijn echte naam : Johan Klein Haneveld

Wanneer mag je elk jaar weer een nieuw kaarsje uitblazen?

Ik ben geboren op 29 juli 1976

Van welke schrijfsels zouden de boekenfans je kunnen herkennen?

Er zijn korte verhalen van mij gepubliceerd in Fantastische Vertellingen, SF Terra en The Flying Dutch en in bundels als Ganymedes en EdgeZero.

Ondertussen zijn acht boeken van me verschenen. De meest recente zijn de bundel met SF-verhalen ‘Conquistador’ en het fantasytweeluik ‘De Krakenvorst’, bestaande uit ‘Boek 1: Keruga’ en ‘Boek 2: Kartaalmon’. De laatste verscheen op 22 november 2017.

Wat is uw favoriete genre om te schrijven en waarom?

Ik geniet op dit moment vooral van het schrijven van korte sciencefictionverhalen. Korte verhalen zijn een mooie vorm om SF-verhalen te schrijven, omdat het je dwingt om een enkel idee in zo compact mogelijke vorm tot het uiterste door te voeren. Ik vind het leuk om voor elk verhaal een nieuwe wereld te verzinnen en naar een wending toe te werken die de lezer als het ware overvalt als een emmer fris water in het gezicht. Verder vind ik het belangrijk om na te denken over wat de wetenschap ons leert over het heelal – we mogen van mij ons best wel eens verwonderen over hoe bijzonder leven is en hoe prachtig de sterren. Maar ook vind ik dat we ons zouden moeten bezinnen op de gevolgen die onze toenemende kennis heeft op onze samenleving en ons individuele bestaan, denk aan vraagstukken als privacy, maar ook klimaatverandering. SF is daarvoor het aangewezen genre. Maar ik heb ook met veel plezier aan mijn fantasyboeken gewerkt.

Wat is uw favoriete genre om te lezen en waarom?

Ik lees zowel fantasy als SF graag. Fantasy vanwege de bijzondere werelden die schrijvers verzinnen, volledig nieuwe maatschappijen en de manier waarop de hoofdpersonen daar hun weg in moeten vinden. Even helemaal in een andere omgeving opgaan, dat is wat fantasy mij biedt. Wat me de laatste jaren alleen een beetje is gaan afschrikken is dat zoveel schrijvers aan lange series werken, die ook nog eens uit dikke boeken bestaan. Dat vergt een grote tijdsinvestering en er zijn nog zoveel andere schrijvers en andere boeken om te lezen! Sciencefiction prikkelt mijn verbeelding en laat me over interessante vragen nadenken. De karakters zijn wel eens wat vlakker dan in fantasyverhalen, maar dat kan mij niet heel veel schelen. Het gaat mij om de ideeën die me weer op een andere manier laten kijken naar de wereld om me heen. Ik lees vooral veel verhalenbundels, daar kan ik echt van genieten.

Welke drie boeken zou u in uw top 3 willen plaatsen en waarom?

* The Silmarillion (J.R.R. Tolkien) – Ik ben groot fan van ‘The lord of the Rings’ en de wereld die Tolkien daarin tot leven wekt, vol magie, legendarische wezens, dreiging en heldhaftigheid. En het gevoel dat er een hele geschiedenis achter schuilgaat die nog mooier en epischer was. Die beschrijft hij in dit boek. Het is niet een standaard verhaal. Het is de mythe achter Tolkiens wereld en zo opgeschreven dat je er bijna zelf in gaat geloven. Daardoor is het meeslepend, zelfs al is het niet op een traditionele manier spannend. Als het in fantasy gaat om het scheppen van nieuwe werelden is dit het ultieme fantasyboek en elke keer als ik het lees ontdek ik er nieuwe dingen in.

* Rendezvous with Rama (Arthur C. Clarke) – niemand weet zo goed het gevoel van verwondering/bewondering (‘sense of wonder’) waar het in de SF vaak om gaat, op te roepen dan Arthur C. Clarke in dit dunne boekje. Het is nauwelijks meer dan een novelle, en de karakters spelen slechts een ondergeschikte rol. Het gaat niet om hun persoonlijke ontwikkeling maar om hun verkenningsvlucht naar een object dat ons zonnestelsel kwam binnengevlogen. Ze ontdekken een holle wereld, die langzaam tot leven komt door de zonnewarmte. De bestemming van het reizende voorwerp blijkt echter niet wat de mensen verwachtten … Clarke brengt zowel de menselijke techniek als de onmenselijke wereld geloofwaardig en ik kan me de omgeving van Rama nog zo voor ogen halen. Niet voor niets verwijs ik naar dit boek in mijn eigen verhaal ‘Conquistador’ (in de bundel met die naam).

* Red Mars (Kim Stanley Robinson) – als Arthur C. Clarke, Isaac Asimov en Robert Heinlein de helden zijn uit de gouden eeuw van de SF, is hun fakkel nu overgenomen door Stephen Baxter, Alastair Reynolds en Kim Stanley Robinson. De laatste is een van mijn favoriete hedendaagse schrijvers, die wetenschappelijke kennis koppelt aan inzicht in karakters en maatschappelijke bewogenheid (hij maakt zich onder andere zorgen over de ontwikkelingen wat betreft het klimaat). Zijn recente roman ‘Aurora’ gaf een onverwachte draai aan het principe van het ‘generatieschip’ – een ruimteschip dat honderden jaren doet over een reis naar een andere planeet. Zijn beste werk blijft echter nog steeds dit boek, dat ook in Nederland is uitgegeven onder de titel ‘Mars, de rode planeet’. Niet alleen beschrijft hij de rode planeet zo dat het lijkt alsof je er zelf rondloopt, hij schept ook interessante karakters met verschillende drijfveren, en een geloofwaardig conflict op de achtergrond. Een flink boek, vol details, maar net als de vervolgens meeslepend en inspirerend.

Bonus verhalenbundel: Beyond the Aquila Rift (Alastair Reynolds). Ik weet dat ik maar drie boeken zou noemen, maar aangezien het korte verhaal een belangrijke rol speelt in het SF-genre wil ik ook mijn favoriete verhalenbundel voorstellen. Deze bevat stuk voor stuk meeslepende verhalen en novelles, met een behoorlijke wetenschappelijke onderbouwing, interessante karakters en verrassende ontwikkelingen. Van een beschaving die het hele melkwegstelsel omvat, tot ontdekkingsreizigers in een buitenaards schip die zich gedwongen weten zichzelf in extreme wijze aan te passen, elk verhaal is in mijn ogen een pareltje van de zogenoemde ‘harde SF’. Een aanrader.

Welke ambities op het vlak van schrijven koestert u nog?

In 2018 verschijnen mijn tweede SF-verhalenbundel en mijn SF-roman ‘De afvallige ster’. Daarna ga ik een YA-trilogie schrijven met een SF-tintje, waarvoor ik het idee al een tijdje koester. Verder wil ik een bundel horrorverhalen uitgeven en ik hoop een keer als schrijver mee te kunnen werken aan een stripverhaal of grafische roman. Ik ben namelijk ook groot liefhebber van stripverhalen, bijvoorbeeld de serie Yoko Tsuno.

Related posts

Drie boeken aangeraden door Fiona Rempt

Webmaster

Op de koffie bij Owan Drake

Webmaster

Drie boeken aangeraden door Cathinca van Sprundel

Webmaster

Plaats een reactie

Inloggen

X

Registreren