• Home
  • Blog
  • Drie boeken aangeraden door Tamara Geraeds
Blog Op de koffie

Drie boeken aangeraden door Tamara Geraeds

Zoals ondertussen bekend, gaan we op woensdag opnieuw op bezoek bij een schrijver of schrijfster die ons laat kennismaken met zijn of haar favoriete top drie uit de wijde wereld van de boeken. Deze week is het de beurt aan een auteur die zich al in meerdere genres heeft gevestigd : Tamara Geraeds.

We laten haar zichzelf aan de hand van enkele vragen eerst voorstellen :

Vele auteurs schrijven onder een pseudoniem of auteursnaam. Wat is jouw naam?

Mijn auteursnaam is tevens mijn echte naam: Tamara Geraeds

Wanneer mag je elk jaar weer een nieuw kaarsje uitblazen?

Ik vier mijn verjaardag op 12 februari (1981)

Van welke schrijfsels zouden de boekenfans je kunnen herkennen?

Je kan me kennen van mijn bijdrage in enkele delen van het Junior Monsterboek of van de boeken Nergens, Jasper en Tegenwereld. Ook de reeks rond de jonge Christopher Plum kende al behoorlijk wat succes.

Sinds enige tijd heb ik me ook aan een volwaardige thriller gewaagd en het resultaat kan je lezen in het boek Echo.

Wat is uw favoriete genre om te schrijven en waarom?

Fantasy, omdat daarin alles kan. Je kunt alles verzinnen wat je maar wilt, alles laten gebeuren. Niets is onmogelijk. Je kunt je gekste wensen uit laten komen in je verhaal. Vliegen, mensen tot leven wekken, teruggaan in de tijd, veilige werelden scheppen, iemand de gave van onzichtbaarheid geven, noem het maar op. Heerlijk.

Wat is uw favoriete genre om te lezen en waarom?

Dan moet ik toch in herhaling vallen: fantasy, omdat daarin alles kan, hahaha! Maar dan wel fantasy voor young adults, fantasy voor volwassenen vind ik over het algemeen te langdradig. Ik hou van actie, niet van ellenlange beschrijvingen. (hoewel ik the Lord of the Rings dan weer wel kan waarderen, maar laten we eerlijk zijn: dat is een klasse apart) Op twee staat momenteel de dystopie. Daar komen ook veel mooie verhalen in voorbij.

Welke drie boeken zou u in uw top 3 willen plaatsen en waarom?

Mijn favoriete boeken heb ik al zo vaak getipt, dat ik nu graag eens een paar andere boeken in het zonnetje wil zetten, die ook hoog op mijn favorietenlijstje staan. Ik heb gekozen voor 3 zeer verschillende boeken, die om 3 heel verschillende redenen indruk op me maakten.

1. De Zin van de Ommezijde – Frank van Pamelen

Wat een geweldig boek is dat. Ik heb dubbel gelegen van het lachen. Officieel is het geloof ik een jeugdboek, maar het is eigenlijk veel geschikter voor volwassenen. Het boek staat namelijk bomvol woordgrapjes. Het gaat over Mira, die per ongeluk aan de andere kant van een verhaal komt. Ze stapt als het ware in het verhaal. Daar neemt iedereen alles letterlijk, waardoor allerlei grappige misverstanden ontstaan. Verderop in het boek komt ze ook aan de ‘cijferkant’, waar talloze grappen met cijfers worden gemaakt. Echt een must voor taalliefhebbers! (ik vind de cover trouwens vreselijk; gelukkig liet ik me daardoor niet tegenhouden)

2. A Child Called IT – Dave Pelzer

Dit is het ongelooflijke, aangrijpende waargebeurde verhaal van Dave Pelzer, die systematisch werd mishandeld en verwaarloosd thuis. Wat je hierin leest is nauwelijks te geloven, nauwelijks te bevatten. Je kunt je niet voorstellen dat mensen tot zoiets in staat zijn. Dave’s levensverhaal (3 boeken, gebundeld in My Story, ook vertaald naar het Nederlands trouwens) was een van de vele inspiratiebronnen voor mijn eigen boek Echo. Echo schreef ik met een doel: ervoor zorgen dat mensen hun ogen openen voor het leed van anderen. Zo veel kinderen kunnen gered worden als er maar één persoon ingrijpt. Daarom mijn boodschap aan iedereen: Geef om elkaar, denk aan elkaar, ZIE elkaar. Sluit je ogen niet voor het leed van anderen.

Tevens denk ik dat het belangrijk is dat mensen weten/begrijpen hoe erg kindermishandeling in veel gevallen is en hoe vaak het voorkomt. Het lezen van boeken als deze helpt daarbij.

3. Elke Dag – David Levithan

Dit is echt zo’n boek waarvan je als (fantasy) schrijver denkt: had ik dat maar bedacht.

De 16-jarige A. wordt elke dag wakker in een ander lichaam; het lichaam van iemand anders. Zelf heeft hij (of zij?) geen lichaam. Een dag lang leent hij dus – ongewild – het lichaam en het leven van een ander. Het is een eenzaam en lastig bestaan. Maar dan wordt alles nog lastiger, want A. wordt verliefd op een meisje. Hij wil haar vaker zien, maar hoe doe je dat als je elke dag in een ander bed en een ander lichaam wakker wordt? En als je met haar wilt praten, moet je jezelf elke dag opnieuw voorstellen… En wie zeg je dan dat je bent?

Een briljant en prachtig verhaal, waarin elke persoon waarin A. wakker wordt een eigen karakter en eigen leven heeft. Heel knap gedaan. En je verveelt je geen moment.

Welke ambities op het vlak van schrijven koestert u nog?

Fantasy horror staat nog steeds op mijn lijstje. Een boek waarvan de rillingen over je lijf lopen, waarbij je je handen voor je ogen zou willen slaan. Iets met monsters of demonen. Ik ben zelf al jaren op zoek naar een echt eng horrorboek, en ik heb er slechts 1 gevonden: Hunted van Adam Slater. Dat is niet eens een boek voor volwassenen, maar het enige tot nu toe waarvan de rillingen over mijn rug liepen en ik het koud kreeg. Het lijkt me gaaf om een boek te schrijven waarbij ik zelf de kriebels krijg.

Verder heb ik een fascinatie voor engelen, zowel in boeken als in films en zelfs in liedjes. Ik ben er nog steeds niet achter waarom dat zo is, maar ik wil zeker nog eens iets schrijven over engelen. Ik heb zelfs al een tijdje een idee voor een serie waarin engelen én demonen een grote rol spelen. Dat wordt geen horror (tenminste, dat denk ik nu), maar wel heel leuk!

 

Related posts

Op de koffie bij Liesbeth Jochemsen

Webmaster

Op de koffie bij Owan Drake

Webmaster

Drie boeken aangeraden door Kim ten Tusscher

Webmaster

Plaats een reactie

Inloggen

X

Registreren