• Home
  • Blog
  • Drie boeken aangeraden door Kim ten Tusscher
Blog Op de koffie

Drie boeken aangeraden door Kim ten Tusscher

Zoals beloofd, gaan we voortaan elke woensdag opnieuw op bezoek bij een schrijver of schrijfster die ons laat kennismaken met zijn of haar favoriete top drie uit de wijde wereld van de boeken. Deze week is het de beurt aan een auteur uit de stal van Zilverspoor : Kim ten Tusscher.

We laten haar zichzelf aan de hand van enkele vragen eerst voorstellen :

Vele auteurs schrijven onder een pseudoniem of auteursnaam. Wat is jouw naam?

Mijn auteursnaam is tevens mijn echte naam: Kim ten Tusscher

Wanneer mag je elk jaar weer een nieuw kaarsje uitblazen?

Ik vier mijn verjaardag op 7 november (1979)

Van welke schrijfsels zouden de boekenfans je kunnen herkennen?

  • Het tweeluik Jager & Prooi
  • De Lilith-trilogie
  1. Gebonden in Duister
  2. Verbroken in Schemer
  3. Geboren in Licht
  • De Vertellingen van de ondergang
  1. Bloed
  • Hydrhaga

Wat is uw favoriete genre om te schrijven en waarom?

Ik schrijf fantasy en dat is eigenlijk vanzelf zo gegroeid. Na de verfilming van The Lord of the Rings, ben ik me helemaal gaan onderdompelen in het genre. Eerst als kostuummaker, maar toen ik begon met schrijven, lag het voor de hand dat het ook fantasy zou zijn.

Voor mij is dit geen escapisme, maar juist een genre waarin je de echte wereld kunt weerspiegelen. In mijn boeken speelt religie een grote rol en als ik hetzelfde verhaal zou plaatsen in de echte wereld, zou de lezer al meteen een vooroordeel hebben over de gebeurtenissen, nog voor die het boek open zou slaan.

Fantasy is ook een genre waarin ik kan onderzoeken wat ik niet begrijp in de echte wereld. In mijn nieuwste boek Bloed zit een verhaallijn over vluchtelingen. Die zit er in, omdat ik niet kan begrijpen hoe we tegenwoordig met mensen omgaan die onze hulp nodig hebben. In mijn boeken komen beide kanten aan bod en dus word ik gedwongen om over beide kanten na te denken.

Wat is uw favoriete genre om te lezen en waarom?

Ik lees heel veel fantasy, omdat ik het leuk vind om van mijn collega’s te lezen. Maar eigenlijk vind ik het niet altijd fijn om in dit genre te lezen. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de boeken, maar omdat ik zelf schrijf, lees ik heel analytisch. Hoe zou ik het zelf hebben gedaan? Waarom werkt dit?

Daarom lees ik ook graag andere genres: feelgood, historische romans, magisch realisme, thrillers. Juist de afwisseling vind ik heel fijn en omdat ik bij andere genres minder goed weet wat ik kan verwachten, verrassen die boeken me veel meer.

Welke drie boeken zou u in uw top 3 willen plaatsen en waarom?

Ik doe dit wel in willekeurige volgorde, hoor. Want drie favorieten kiezen is al erg moeilijk, om ze dan ook nog op volgorde te zetten…

1. Overal schijnt de Maan van Ursula Wölfel. Dit is een boek dat ik als kind kocht bij de uitverkoop van de bibliotheek. Ik heb het vaak gelezen en nog steeds lees ik het af en toe. Ik verbaas me erover hoeveel impact het op me heeft gehad.

Het verhaal gaat over twee zigeunermeisjes die van hun familie worden gescheiden. Terwijl ze op zoek gaan naar de woonwagens die ze hun thuis noemen, krijgen ze te maken met de vooroordelen van andere mensen. Verder is het een spannend boek. Zullen ze hun familie terugvinden?

Het boek leerde me om naar mensen te kijken om hoe ze zijn en wat ze doen en niet een hele groep over een kam te scheren. Die thematiek komt terug in zoveel dingen die ik heb gedaan en nu doe en dus ook in de verhalen die ik nu schrijf. Bijzonder dat een kinderboek dat kan bereiken.

2. De Lentagon trilogie van Kelly van der Laan. Ja, ik weet het, eigenlijk zijn dat drie boeken. Maar ze horen gewoon bij elkaar. Ik ben echt fan van de verhalen die Kelly schrijft. Dat werd wel duidelijk toen ik twee jaar achter elkaar haar verhaal op de eerste plaats zette bij de Fantastels schrijfwedstrijd (een wedstrijd waarbij de verhalen anoniem worden ingestuurd).

De Lentagon trilogie is niet alleen een enorm spannend verhaal, maar de personages zijn zo ontzettend menselijk! Het thema is heel actueel – wat maakt iemand een terrorist? – maar dan met een modern fantasy sausje eroverheen. Je begrijpt tijdens het lezen zo goed waarom de hoofdpersonages de keuzes maken die ze maken, ook al zijn het soms keuzes die tegen elk besef van goed ingaan.

3. Een boek dat ik onlangs heb gelezen en dat diepe indruk op me maakte is Véronique van Michelle Visser. Dit is een historische roman die speelt in het Nederland en Nederlands-Indië van de 19e eeuw. De boeken van Michelle geven niet alleen een kleurrijk inkijkje in onze geschiedenis, maar haar verhalen gaan ook vaak over de ontwikkeling van vrouwen en vrouwenrechten en dat is iets wat me erg aanspreekt.

Ik nam dit boek mee naar de kapper en ik heb meteen maar de rest van de dag vrij gepland, want ik wilde weten hoe Véroniques verhaal zou eindigen. Ik weet dat Michelle dat eigenlijk niet zo heel leuk vindt, want zij werkt jaren aan een verhaal en dan vlieg ik er in een dag doorheen, maar ik kon het gewoon niet wegleggen. Véronique sleurde me mee naar haar wereld en ze liet me pas weer los nadat ik de laatste pagina had gelezen.

Welke ambities op het vlak van schrijven koestert u nog?

Ik ben druk bezig om mijn boeken ook internationaal op de markt te brengen. De eerste vertalingen zijn inmiddels beschikbaar en het is nu vooral veel experimenteren om te kijken wat het grootste bereik genereert. Het voelt als een stap voorwaarts, maar tegelijkertijd weer als helemaal opnieuw beginnen. Want ik heb nog geen idee hoe ik mijn boeken in het buitenland het beste onder de aandacht kan brengen.

 

Related posts

Drie boeken aangeraden door Tamara Geraeds

Webmaster

Op de koffie bij Tanja de Jonge

Webmaster

Op de koffie bij Christine Charliers

Webmaster

Plaats een reactie

Inloggen

X

Registreren