Recensies

Bovenwereld 1 / Drakendal – Scarlett Thomas

Drakendal is het eerste deel in de spannende, magische en humoristische serie Bovenwereld van Scarlett Thomas.
Voor de fans van Harry Potter.

Fee is dol op magie, en eindelijk is haar grootvader begonnen met haar magisch onderricht. Maar dan overlijdt hij plotseling. Fee erft zijn bibliotheek met 499 magische boeken, die haar vader meteen verpatst aan een Diberi, een boekverbrander. Fee moet alles op alles zetten om de boeken te redden. Met hulp van nieuw verworven vrienden en de troeven die haar grootvader in het geheim heeft nagelaten, reist Fee naar de bovenwereld. Maar om bij de Diberi te komen, moet ze eerst langs een gevaarlijke draak…

Scarlett Thomas wilde sinds haar zesde schrijfster worden. Al snel riep The Independent haar uit tot een van de beste jonge schrijvers. Ze woont aan zee in een oud huis vol boeken. Drakendal is haar eerste kinderboek en deel 1 in de Bovenwereldserie.

[review_summary title=”De mening van Jeroen” summary=”Drakendal is een vlot leesbaar verhaal dat neigt naar een vereenvoudigd Harry Potteresk geheel waarbij enkel de magische insteken die van belang zijn voor het verdere verloop van het verhaal werden behouden. Dit zorgt er voor dat Drakendal wat toegankelijker is voor jeugdige lezers dan het vergelijkingsmateriaal van Rowling.

De schitterende vormgeving van de cover zet meteen een aantrekkelijk product neer dat elke jonge lezer zal weten te overtuigen. Een boek mag echter niet op zijn cover (alleen) worden beoordeeld, maar ook daar krijgt de nieuwsgierige lezer waar voor zijn/haar geld.
We worden de traditionele held(in) voorgeschoteld en de bijhorende sidekicks die elk met hun “troeven“ het verhaal weten te verrijken. (Een alternatieve versie van) de hedendaagse werkelijkheid staat haaks op de wondere wereld van de magische boeken en goed strijdt tegen kwaad omdat ze hetzelfde begeren. Zeg nu zelf, alle elementen voor een geslaagde fantasy zijn aanwezig en die vormen absoluut een spannend geheel.

In dit eerste deel lijkt de dystopische setting echter nog niet voluit tot zijn recht te komen of een echte meerwaarde te leveren, de vervolgdelen zullen in de toekomst moeten uitwijzen hoe terecht deze opmerking is. Dit boek is de ideale leesbeurt voor de belezen jeugdige fantasyliefhebber en kan zelfs zonder probleem functioneren voor die groep die wel al afscheid wil nemen van jeugdboeken, maar nog niet helemaal klaar is voor de overstap naar YA. “][rating title=”Leesplezier” value=”9″ range=”10″]
[rating title=”Spanning” value=”7″ range=”10″]
[rating title=”Originaliteit” value=”8″ range=”10″][/review_summary]

Related posts

Mijn naam is Nul – Luigi Ballerini

Webmaster

Unplugged – Donna Freitas

Webmaster

Wild Cards 1 / Het Spel der Spellen – George R.R. Martin

Webmaster

Plaats een reactie

Inloggen

X

Registreren