Recensies

Gebonden in duister – Kim ten Tusscher

Lilith is al sinds haar vroege herinneringen een instrument in de handen van een profeet die de mensheid vrede en geluk wil brengen door haar weer tot een eenheid te smeden. Om de droom van zijn Godheid te verwerkelijken schuwt deze magiër geen enkel middel, ook niet oorlog en genocide.

OP DE VLUCHT VOOR HAAR MEESTER, HAAR VERLEDEN EN ZICHZELF…

Achtervolgd door de gruwelijkheden van de oorlog, na het besef dat het opvolgen van bevelen geen excuus meer kan zijn voor haar deel in de bloederige strijd, vlucht Lilith naar Merzia, enkel om zichzelf terug te vinden in een situatie waar ze weer aan de genade van anderen is overgeleverd. In het paleis maakt ze als gevangene kennis met een andere magiër, de aanvankelijk hardvochtig overkomende Ferhdessar die dreigt haar geheimen te doorgronden.

Ondanks alle tegenslagen weet Lilith zich een weg te banen tot de harten van enkele van de mensen om haar heen, tot haar verleden haar weer inhaalt. Haar vroegere meester stelt Yvar, koning van Merzia, een ultimatum: totale onderwerping of totale vernietiging.
Met de wereld op de rand van een afschuwelijke oorlog ziet Lilith zich gedwongen haar verschrikkelijke krachten nog een laatste keer aan te wenden. Ze besluit de onverzettelijke Ferhdessar te helpen in zijn strijd tegen de profeet.
Maar wie van deze twee machtige magiërs is de minste van de twee kwaden?

[review_summary title=”Onze Bedenkingen” summary=”Bij haar geboorte werd Lilith omwille van haar zeldzame gave van haar ouders weggenomen door de magiër Kasimirh. Als drakenwisselaar gebruikt hij haar om zijn macht in naam van de godheid Jakob steeds verder uit te bouwen en de oude wereld te herenigen onder zijn heerschappij. Lilith die aanvankelijk in haar jonge naïviteit al zijn leugens gelooft en hondstrouw dorp na dorp verovert en in as legt, ontdekt dat de waarheid onrecht werd aangedaan en besluit om hem te ontvluchten. Ze probeert beetje bij beetje alle puzzelstukken van haar verleden in elkaar te passen maar komt uiteindelijk tot de vaststelling ze de gruwel niet zonder strijd achter zich kan laten.
Kim ten Tusscher weet perfect hoe ze een fantasywereld kan opbouwen en doet dat zonder verloren te lopen in een veelheid van beschrijvende teksten. Ze schept een desolate omgeving met een overwegend middeleeuws karakter en een snufje steampunk. Het geheel voelt wat aan als een mengeling van high fantasy met een gothic inslag. Verwacht echter geen overdaad aan groots opgevoerde veldslagen, de boventoon wordt gevoerd door de psychologische strijd van het hoofdpersonage met haar eigen demonen. Het verhaaltempo wordt netjes aangehouden doorheen het hele boek en de lezer wordt met mondjesmaat ingewijd in de geschiedenis van Lilith. Het resultaat is een hoogst toegankelijke fantasy die jong en oud zal weten te bekoren met functionele dialogen en een goed uitgebouwde verhaallijn. Elke boekenfan die gek is op fantasy, kan niet om deze trilogie heen. Kim ten Tusscher zet een standaard waar maar weinig auteurs aan kunnen tippen en het zal vast niet lang duren voor ze ook de internationale markt verovert. De nederlandstalige Naomi Novik is opgestaan.”]

[rating title=”Plot” value=”8″ range=”10″]
[rating title=”Personages” value=”8″ range=”10″]
[rating title=”Leesplezier” value=”9″ range=”10″][/review_summary]

Related posts

De Nachtuilen – Jeroen van Unen

Webmaster

Doodverklaard – Inge Verbruggen

Webmaster

De Tovenaar van Compostela – Monica Vanleke

Webmaster

Plaats een reactie

Inloggen

X

Registreren