• Home
  • Blog
  • 5 Boeken voor de Halloweenperiode
Blog Lijstjes

5 Boeken voor de Halloweenperiode

Wat past er nu beter bij het kille herfstweer, dan een tas warme pompoensoep, een lekker knisperend haardvuur en natuurlijk een lekker griezelboek? Monsters komen in alle soorten en maten en voor elke generatie boekenfans. Van klassieke grootheden over talent uit het eigen taalgebied tot een internetsensatie, speciaal voor onze lezers hebben we vijf topboeken opgelijst om tijdens dit najaar onder een warme deken lekker bij weg te griezelen

1 : Stephen King – It
Beginnen doen we met een klassieker van de een topauteur : Stephen King. Met de verfilming die momenteel in de zalen draait, de nieuwe filmeditie van het boek en natuurlijk de klassieke status die dit boek ondertussen heeft opgebouwd, mag niemand deze in zijn of haar kast ontbreken.

1957
Een zesjarig jongetje speelt in Derry tijdens een stortbui met een papieren bootje in de goot. Plotseling verdwijnt het bootje. Als het jongetje op zijn knieën in het donkere gat tuurt, staren twee felgele ogen hem aan…

1984
Twee jongens slaan op straat een man meedogenloos in elkaar en gooien hem in het water. Het slachtoffer lijkt door een clown uit het water te worden gehaald…

De Reunie
Bill Denbrough, Mike Hanlon, Richie Tozier, Beverley Marsh, Eddie Kaspbrak en Ben Hanscom komen na jaren bij elkaar in Derry. En dan blijkt dat de demonen uit hun jeugd nog steeds niet zijn verdwenen…

2 : Thomas Olde Heuvelt – Hex
Wie denkt dat het nederlandse taalgebied geen grootheden herbergt in het horrorgenre, heeft het helemaal mis. Uit een verrassend groot aantal auteurs kozen we deze schrijver, die ondertussen ook internationaal heel wat succes heeft geoogst : Thomas Olde Heuvelt.

Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt.

Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken…

Thomas Olde Heuvelt (1983) won in 2015 de prestigieuze Amerikaanse Hugo Award en werd genomineerd voor een World Fantasy Award.

 

3 : Jonathan Stroud – Lockwood en Co 1/De schreeuwende wenteltrap
Het hele halloween-gebeuren is natuurlijk vooral aan de jongeren besteed. Wanneer het even te koud is buiten om trick-or-treat te spelen, dan kunnen ook de tieners onder ons zich tegoed doen aan een spannend boek. Voor deze doelgroep konden we natuurlijk niet om het fenomeen van Lockwood en Co heen. Jonathan Stroud brengt een heel toegankelijke reeks over een groep zonderlinge geestenjagers die jong en oud weten te vermaken.

Overdag is er niets aan de hand. ’s Nachts komen kwade geesten tevoorschijn…

Het kleinste, meest ongeorganiseerde, maar zonder twijfel allerbeste bureau dat op geesten jaagt is Lockwood & Co. Medewerkers: de charismatische eigenaar Anthony Lockwood, boekenwurm George Cubbins en nieuwkomer Lucy Carlyle.

De drie staan voor hun moeilijkste klus tot nu toe. Het beruchte landgoed Combe Carey Hall moet geestvrij worden gemaakt. Geen van de vorige geestenjagers is ooit teruggekeerd.

Anthony, Lucy en George moeten al hun talenten inzetten om te strijden tegen de geest van de Schreeuwende Wenteltrap en… om in leven te blijven.

4. Dmitry Glukhovsky – Metro 2033
Op het internet worden vaak culthelden geboren, denk maar aan Silo van Hugh Howey die ondanks het ontbreken van een uitgever die het werk wilde publiceren, toch een ongelooflijke achterban verkreeg. En bij culthelden denken we dan al te vaak aan Amerikaanse sterren die het ondenkbare voor elkaar krijgen. Niets is echter minder waar, ook aan de andere kant van de wereld worden grootste auteurs geboren die het dankzij het internet weten te maken.

Het is 2033. Twintig jaar geleden heeft een nucleaire oorlog de beschaafde wereld in puin gelegd. In Moskou heeft een klein deel van de bevolking zijn toevlucht gevonden in de grootste atoomvrije schuilkelder op aarde: de metro…

Met alleen al in Rusland inmiddels ruim twee miljoen lezers voor de internetversie en een half miljoen gedrukte exemplaren, vertalingen in tientallen talen en een bewerking tot fascinerend computerspel is Metro 2033 dé SF-cultroman van deze tijd.

Deze postapocalyptische legende heeft een hele schare topauteurs geïnspireerd tot het schrijven van vervolgdelen – het universum van Metro 2033 dijt nog altijd uit.

5. Justin Cronin – De oversteek
Afsluiten doen we met een minder bekend, maar daarom niet minder geslaagd pareltje. De meeste goede boekenreeksen komen in drietal. Zo ook de trilogie van Justin Cronin met het gelijknamige eerste deel uit de reeks. Een beetje naar het voorbeeld van de klassieke zombieverhalen, maar dan toch ook weer niet helemaal.

De zesjarige Amy Harper Belafonte is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen, besmet met een dodelijk virus, uitbreken. Amy weet te ontsnappen en verschuilt zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment.

Honderd jaar later weet een ommuurde kolonie zich staande te houden tegen de kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken. Dan verschijnt uit het niets een jonge vrouw, ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden en samen maken zij de oversteek naar de plaats waar het ooit begon om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken een geheim met de kracht om de wereld te redden.

En natuurlijk kunnen we deze reeks nog eindeloos aanvullen, maar voorlopig kom je met deze vijf toppers alvast de halloweenperiode door. Veel leesplezier.

Related posts

Drie boeken aangeraden door Hilde Vandermeeren

Webmaster

Veel bijval voor verrassend literair debuut van Thomas Siffer

Webmaster

Op de koffie bij Terrence Lauerhohn

Webmaster

Plaats een reactie

Inloggen

X

Registreren