Blog

Interview Amélie Nothomb Pt.1

Naar aanleiding van de nederlandstalige release van haar hertelling “Riket met de Kuif”, kreeg Lookie Books de kans om de Frans – Belgische schrijfster van onder andere ‘De misdaad van graaf Neville’ (2016) en Petronilla (2015), Amélie Nothomb aan een interview te onderwerpen. We kregen uitgebreid de tijd om deze uiterst begeesterde en charmante vrouw met al onze vragen te bestoken en konden achteraf terugblikken op een heel aangenaam gesprek met één van Belgisch grootste literaire talenten.

Graag brengen we jullie het interview in verschillende afleveringen, zodat alle 19! van onze vragen en uitgebreide antwoorden in een serie kunnen gevolgd worden.

Het interview

Na een korte voorstelling van ons initiatief, gaan we in gesprek met mevrouw Nothomb. We leggen haar ons bloginitiatief uit en moeten horen hoe de auteur vertelt dat zij helemaal niet vertrouwd is met het internet en het hele gebeuren rond blogs, facebook en sociale media.  Zij is, zoals ze zelf zegt, één van de meest ouderwetse personen die de interviewster ooit zal ontmoeten. Zij heeft geen mobiele telefoon, geen computer en ze weet niks van hele internet gebeuren behalve dat het bestaat en ze begrijpt er niets van hoe het werkt. Kim (onze interviewster van dienst) benoemt dat ze in ieder geval één ding gemeen hebben en dat is de liefde voor boeken. De schrijfster zegt dat dit het allerbelangrijkste is. Amélie vraagt de Kim naar waar haar voorkeur uit gaat, een ebook of een fysiek exemplaar. De interviewster vertelt dat haar absolute voorkeur uitgaat naar een fysiek exemplaar, om te voelen, de inkt te ruiken etc.

Vraag 1: Er zijn veel boeken belangrijk binnen het literaire genre. Welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben?

De schrijfster zegt geen van hen. Het heeft niet te maken met het feit dat zij zich daar te belangrijk voor voelt of iets in die richting. Zij is juist heel blij dat bijvoorbeeld werken als ‘Pride and Prejudice’ bestaan, dat is een zeer belangrijk werk in de literatuur. Ze maakt ook een grapje dat zij zichzelf niet in staat acht om zo’n werk te schrijven. We hebben meesterwerken nodig, ze zorgen ervoor dat we opgroeien, ze geven ons plezier, entertainment en educatie. Ze veranderen onze gedachte en helpen ons om op een dag verliefd te worden, om vrienden te maken en om dingen in het leven te begrijpen. Ze houdt heel erg van literatuur, zij is een groot liefhebber maar ze weet zeker diep van binnen dat zij het zelf niet kan schrijven. Zij vindt dit ook niet belangrijk. Het belangrijkste is dat de prachtige literaire werken bestaan!

Zij noemt haar eigen boeken van veel minder belang maar zelfs zij hebben hun eigen rol en bijdrage. Ze voelt dat zij alleen die boeken die ze moest schrijven, kon schrijven. Zij beschouwt ze als haar kinderen, hoe kan ze andere kinderen hebben dan haar eigen kinderen? Ze houdt heel veel van ze, van haar eigen boeken.

Vraag 2: Is er een specifiek boek in je verleden wat je heeft doen beslissen om te gaan schrijven?

Ja, elk boek dat zij gelezen heeft was belangrijk en had een enorme impact op haar leven. Maar het boek dat haar de mogelijkheid heeft gegeven om echt een schrijver te worden was ‘Brieven aan een jonge dichter’ van Rainer Maria Rilke.

De schrijfster zegt dat het een absoluut meesterwerk is. Het is heel mooi en gaat diep. Amélie vertelt dat zij behoort tot een hele literaire familie, literatuur is een religie voor hen, de zogenaamde tempel. Het is zo groots binnen de familie, zo heilig. Dus hoe kon zij überhaupt denken dat ze schrijfster zou kunnen worden. Het is zo heilig dat zij dan “de paus” zou moeten worden, ze zou het niet eens mogen proberen. Maar hiermee gaat het dan ook echt om literaire meesterwerken.

Amélie legt even uit wat het boek ‘Brieven aan een jonge dichter’ eigenlijk behelst. Een jonge dichter brengt zijn werk naar de grote Rilke en vraagt de dichter om beoordeling, meneer, ben ik begaafd genoeg? Is mijn dichtwerk goed genoeg? Wat een hele herkenbare situatie is voor een aspirant schrijver. En Rilke heeft vervolgens als antwoord zijn boek geschreven. Het is het mooiste boek in de wereld volgens Amélie. Hij zegt tegen de jonge dichter waarom heb je antwoord nodig, het is alleen maar mijn mening en die doet er niet toe. De enige vraag waaraan je moet denken is kan je leven zonder te schrijven? Als er maar een klein stukje in je is dat die vraag met ja beantwoordt schrijf dan niet want dan betekent het dat schrijven niet zo belangrijk voor je is. Maar als je echt diep van binnen voelt dat je niet kan leven zonder te schrijven, schrijf dan alsjeblieft! Want het wordt groots op een dag. Er komt een dag dat het duidelijk wordt, dat het ergens op slaat en dat het mooi wordt. En zelfs als niemand je werk wat vindt, zelfs als je nooit gepubliceerd wordt, mensen denken dat je niet getalenteerd bent, zelfs dan… Als jij denkt dat het een zaak is op leven en dood, je niet zonder schrijven kan, doe het dan alsjeblieft! Dat is echt heel belangrijk.

Zelf was zij 17 toen ze het boek las en gelijk nadat ze het uitgelezen had begon ze met schrijven. Want toen begreep ze waarom het echt draait; literatuur is geen religie, het is een zaak van leven of dood.

Lees binnenkort verder in het tweede deel van ons interview.

Related posts

Op de koffie bij Hilda Spruit

Webmaster

De Vijf op Zaterdag (Week 10/2018)

Webmaster

Op de koffie bij Liesbeth Jochemsen

Webmaster

Plaats een reactie

Inloggen

X

Registreren